piątek, 19 lutego 2016

herbaciany świat - kiedy po jaką sięgnąć

 
      Czy sięgacie czasami po zieloną herbatkę, lub czerwoną? Przyznam szczerze, że najczęściej pije zwykłą czarną herbatę. Nigdy specjalnie nie zwracałam uwagi na właściwości herbat, czerwonej nie piłam bo odstraszał mnie zapach (chociaż smak był niezły), zieloną piłam tylko kiedy było mi ciężko na żołądku i tak oto nigdy nie przywiązywałam do tego wagi.

Właściwości herbat:
  • Czarna herbata: jest to najczęściej wybierany rodzaj herbaty i myślę, że jest niedoceniany. Może zawiera ona najmniej antyoksydantów, ale posiada inne zalety. W wyniku fermentacji, który w przypadku tego rodzaju herbaty trwa najdłużej powstają teaflawiny i tearubiginy. Mają one równie korzystny wpływ na nasz organizm co antyoksydanty. Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa jak na bolący brzuch dostawaliśmy gorzką, mocną, a na przeziębienie osłodzoną miodem z cytryną. ;) Co tu dużo mówić czarna herbata ma właściwości bakteriobójcze. Idealnie rozgrzewa, a dodatkowo pita regularnie poprawia koncentracje, oraz wpływa korzystnie na układ krwionośny.

  • Czerwona pu-erh: Co tu dużo mówić, jeżeli planujesz odchudzanie, lub już się odchudzasz koniecznie powinnaś po nią sięgnąć. Czerwona herbata pu-erh jest znana ze swoich właściwości "zabijania tłuszczu". Już kilka filiżanek dziennie pomaga zwiększyć spalanie. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zwiększa odporność, oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera również witaminę C, wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen. Samo zdrowie. Myślę, że warto przekonać się do tego rodzaju herbaty, mimo jej zapachu i skusić się na kilka filiżanek. ;)

  • zielona herbata: znana głównie z antyoksydantów jak i właściwości bakteriobójczych. Znajdziemy w niej mikroelementy takie jak: żelazo, cynk, potas, sód i wapń, oraz witaminy: A, B, B2, B6, C, E, K, PP. Dodatkowo, już dwie filiżanki mają pomagają zapobiegać chorobie Alzheimera, oraz obniża poziom cholesterolu. Dzięki zawartości L-teaniny uspokaja i wycisza.
         Jak parzyć? Trzeba pamiętać o tym jak parzyć zieloną herbatę. Pamiętajmy o tym, że najlepsza jest herbata liściasta, zalewamy ją wodą o temperaturze poniżej 90 stopni (nigdy wrzątkiem). Czas patrzenia: 2-3minuty: działanie pobudzające, 5-6minut: uspokajająco. I pamiętajcie zielona herbata zawiera teinę, działa podobnie jak kawa, pobudzająco. Więc pamiętajmy o umiarze. ;)

  • Biała herbata: Zawiera najwięcej antyoksydantów w porównaniu z wyżej wymienionymi rodzajami. Pomaga w profilaktyce różnych odmian raka, pozytywnie wpływa na wygląd, naszej skóry, działa pobudzająco dzięki czemu może spokojnie zastąpić kawę, wzmacnia kości, chroni serce i układ krwionośny, a dodatkowo obniża poziom cholesterolu. 

 
   A jaki jest wasz ulubiony rodzaj herbaty? ;) Zdarza wam się sięgnąć po czerwoną, lub białą? ;) Wiedziałyście o ich pozytywnym wpływie na organizm? :) Czekoladowe Latte FB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz