- Jogurty naturalne:
Jogurt light, lub 0% - brzmi kusząco nie? Bez tłuszczu znaczy zdrowo? Niekoniecznie. Owszem powinny być odtłuszczone, ale nigdy nie kupujcie 0% ponieważ nie zawierają one witamin A,D,K przez co zawarty w nich wapń gorzej się wchłania.Najlepiej wybierać te, które zawierają od 1,5 do 2% tłuszczu.
Jogurty zagęszczone - naturalne jogurty nie powinny zawierać tych substancji. Mogą one negatywnie wpływać na nasz organizm. Czego więc unikać w składzie? E343 - fosforan magnezu , E412 - guma guar, E440 - pektyny produkowane z resztek jabłek i białych włókien cytrusów. Może nie są szkodliwe, ale świadczą o tym, że gęstość jogurtu nie jest naturalna.
- Jogurty owocowe:
Bardzo ciekawym faktem jest to, że jogurty o smaku np. wanilii, ciastek, kawy, czekolady mogą być barwione koszenilą. Nie brzmi groźnie? Koszenila to nic innego jak odwłoki mszyc. Smacznego ;) Pomijając kwestię barwników skład owoców jest znikomy i często są to tylko koncentraty. Dlatego wybierając jogurt jeżeli już masz ochotę na owocowy sprawdź skład. Lepiej unikać tych, które nie zawierają ekstraktów owocowych, a za to są przepełnione barwnikami i aromatami.
Jeżeli masz ochotę na jogurt owocowy wybierz ten z owocami np. masz ochotę na jogurt wiśniowy? Ok, ale weź ten z wiśniami, a nie o smaku wiśni.
Myślę, że teraz częściej będziemy kontrolować to co jemy. Na zakończenie dodam, że częste jedzenie jogurtów owocowych może doprowadzić do cukrzycy, gdyż są one przepełnione ogromną ilością cukru. Dlatego mając ochotę na jogurt owocowy wybierz naturalny i ulubiony owoc. Na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie i nie będziesz musiała martwić się o to, że nie jesteś pewna co jesz. ;)
zdj: fit , mniam ,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz